Novatec
 

Luis de Lannoy


Luis de Lannoy overleden

Published: May 30, 2008

bron: Amigoe

WILLEMSTAD — Mr. Luis Alberto José de Lannoy (57) is afgelopen nacht overleden. Hij leed aan kanker. De magistraat, met name op Curaçao beter bekend als ‘Chito’, fungeerde veertien jaar als president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba.

Hij ging vorig jaar met vervroegd pensioen en werd opgevolgd door Lisbeth Hoefdraad. Na zijn opleiding in Nederland begon Luis de Lannoy in 1973 als brandweerofficier bij het eilandgebied Curaçao. Hij zette een apart korps van brandweerlieden op, dat niet meer onder de politie viel. Na zo’n tien jaar in de brandbluswereld wilde De Lannoy iets anders. Dat werd rechten studeren in de avonduren aan de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA). Docent en voormalig Hofpresident Jaime Saleh haalde hem bij het Hof binnen, waar De Lannoy als rechterlijk ambtenaar in opleiding begon.

In het jaar 1990 werd hij rechter en in juni 1993 werd hij voorgedragen als president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba. Bij zijn afscheid en tevens installatie van de nieuwe Hofpresident, verklaarde De Lannoy in een uitgebreid interview met deze krant, dat hij ‘gewoon nog een beetje blijft donderjagen’. Als plaatsvervangend lid van het Hof zou hij eventueel plaats kunnen nemen op de rechterstoel bij de behandeling van rechtszaken. De Lannoy was een van de rechters die de lokale media graag citeerde.

Behalve een streng woord of oordeel richting beklaagden, had hij vaak ook een boodschap tijdens de feitenbehandeling of in zijn uitspraak voor de gemeenschap. Zo liet hij zich als president ook telkens kritisch uit over onder anderen politici die verhoging eisten van minimumstraffen en uitte hij zijn grote bezorgdheid over de jeugdcriminaliteit. Ook kon De Lannoy behalve zijn collega-rechters, officieren van justitie, advocaten en soms verdachten en het publiek op de tribunes met één woord of zinsnede aan het lachen krijgen tijdens een zitting.

In een strafzaak hoorde hij geduldig alle leugens van een verdachte aan om deze aan het eind lachend te vragen of er misschien ‘stomme rechter’ op zijn voorhoofd stond geschreven. Na veertien jaar vond De Lannoy het genoeg geweest. Hij was jong begonnen bij de Antilliaanse rechtbank en kreeg vorig jaar gezondheidsklachten. Vóór zijn aftreden kwam hij vaak in het nieuws vanwege zijn mening over de toekomst van het Hof in de nieuwe staatkundige structuur. Hij schreef in het jaar 2005 een advies voor de toekomst van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van de Nederlandse Antillen en Aruba, dat grotendeels in de slotverklaring werd overgenomen. Luis de Lannoy, drager van de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau, laat echtgenote Marjorie de Lannoy-Ho Sing Loy en zonen Luis jr. en Michael de Lannoy achter. 


 

 

 Search
Quick Navigation Culture Curacao in the Picture Gay Friendly Government and Politics Live webcams! National Holidays Nature Papiamentu Phrases Recipes Religion and Philosophy  Apartments Bungalows Commercial Rental Conference Buildings Hotels Supplies Large hotels Luxury Villas Private Rentals Small hotels  Attractions Events Island Guide Restaurants Tours  Accountants Banks Insurances Lawyers Mortgages Notaries All items...    Paar Stichting Caribische Senioren Tilburg  Family Doctor / Huisarts Hospitals Medical Specialists / General Practitioners  Building & Exterior Interior Real Estate Services All items...  Agencies  Hobby & Clubs Retirees & Penshonado's WABI Curacao Wedding Youth and Education  Wedding Locations Wedding Photographers Wedding Planners  Curacao in the picture Live webcams! Press Releases   Sports Reports  Accommodations Live Webcams Marriage Restaurants Top 10 attractions  Airline, Taxi, Bus Bikes, Motors, ATV Rentals  Cars Cruise lines Road Services Shipping, boats etc.  All items...  BVN NED 1, 2, 3 TDS Curacao Telecuracao 8   


Advanced search»


 

Advertisements
 

  Live Radio

Dolfijn FM MI 95 Radio Direct Life! Radio Hit 100.3 FM Radio Hoyer 1 Radio Hoyer 2 Radio Paradise Radio MAS   


Most radio streams require
Windows Media player and
Internet Explorer
 If you experience problems,
please e-mail us

 
liv